Panduan Pantang Selepas Bersalin


Saya tengok kat search engine tu ramai juga yang cari tentang topik ni. So saya nak kongsi tentang berpantang dengan anda. Saya jumpa post ni dalam satu forum. Boleh la bagi sesiapa nak berpantang cara orang tua2 dulu. Cara moden pun perlu dibaca juga sebelum nak mengamal cara ni. Kalau boleh gabung2 lar… yang mana sesuai. Ini caranya:

salam…

Bab mengurut..setau sy biasanya selewat2nya 2 minggu..tunggu luka baik dulu..takut nanti bila bidan naik peranakan..tetas jahitan kalau luka belum sembuh.seeloknya luka baik baru leh mengurut.Tp mengurut best…mmg sakit badan tp lepas urut terasa ringan betul badan ni.lenguh2 sendi dan sengal2 pun jarang berlaku .
sy berpantang lain skit kot..sbb arwah nenek bidan kampung..majoriti blah mak semuanya bidan..baik lelaki atau perempuan.

20 ari pertama…sy boleh mkn ikan selar dibakar dengan sayur sawi masak air..lada hitam…tu jek!..mula2 tu sedap je….tp lama2 jemu gak..hy kuih koswi je yg dibenarkan.

lps 20 ari…mkn durian..(hehehehe…ni mak kata boleh mkn..saya telan la..best giler)..makan ikan selar yang goreng skit2..pagi mkn bakar..mlm mkn goreng..sayur dua tiga urat kankung,dll…kiranya 2-3 urat je la..syarat blajar mkn skit2..tak makan lansung tak leh jugak…mkn je la skit2 sampai 44 ari..yang best nye time 20-44 ari ni dah boleh mkn sup ayam dan daging…tp time tu pantang jgn makan sotong,udang,pari..benda2 gatal la..sbb takut luka tak baik sepenuhnya lagi.air yang boleh diminum pun cuma kopi dan milo…lain2 tak boleh sbb mudarat anak..takut kembung.

lps 44 ari…barula boleh bantai byk2 skit….cuma masih pantang benda2 yang berangin seperti nangka,buah2an yg sejuk,labu,…tp dah boleh ambil skit2 udang sekor,sotong 2 hiris…dll..sehingga 100 ari..

lepas 100 ari..dah lega..semua boleh mkn dah,termasukla belacan..cuma yg masih pantang skit…laksa peneng..air batu…sayur yg sejuk2 tu pun kalau nk teruskan berpantang pun lagi elok…cukup2 6 bulan..barula kalau dah berani nk mkn semuanya..bolehla…tp kalau agak2 mkn tu badan mcm tak sedap lagi..teruskan berpantang lama skit sampai rasa2 badan dah boleh terima betul2.

peh!…lama ek berpantang?…tp inila resepi org tua lama2 kekal boleh berdiri lama dr org zaman skrg..dah tua mula terbongkok2.ada tu yang kena busung sbb lepas bersalin semua bedal.
bak kata mak zara…masa ni,boleh la mkn tu mkn ni..org tua cakap tak nak dengar…tp dah tua sok2..mula la..umur baru 50,mengadu sakit mcm org umur 80…

skrg anak saya dah 5 bulan…tp saya masih minum air milo dan kopi..sbb takut anak kembung…kalau dia kembung,nangis2..sapa yang susah?..sy jugak…tp ngakula..sy rindu nk minum nescafe..huhuhuhu…kenangkan anak,tak minum pun tak pela.

ok.sekian.

Sumber : Zara dalam : http://www.hamidarshat.com/smf/index.php?topic=973.0

Download Doa dan Amalan Mohon Anak Menjadi Soleh

One Response

  1. a,kum 1malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: