Cara Membeli Rumah

Beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dan urusan-urusan sebelum dan

semasa membeli rumah.

1. Pilih Lokasi Rumah.

a). Pilihlah lokasi yang dekat dengan tempat kita bekerja untuk mengurangkan
kos pengangkutan ketempat kerja.

b). Pilih lokasi yang stretegik, ada potensi untuk membangun supaya harga
rumah dan kadar sewa meningkat di masa depan.

c). Lokasi yang majoriti penduduknya sebangsa atau seagama, supaya senang
urusan amal ibadat, berjamaah, kenduri kendara dsb.

2. Pilih Jenis Rumah.

a). Jenis rumah yang mampu kita beli dan sesuai dengan pendapatan kita. Tak
kiralah apartment ke, teres ke atau banglow.

b). Saiz rumah yang sesuai dengan saiz keluarga kita. Keluasannya, jumlah
biliknya, parking space dsb.

c). Jenis hak milik, pajakan atau kekal. (Kalau boleh beli yang kekal)

3. Pilih Pemaju.

a). Pilihlah pemaju yang dah establish atau syarikat besar yang tersenarai
di BSKL macam  Sime UEP, Negara Prop., dll. Kalau pemaju keci-kecilan, takut
projek terbengkalai. Macam kawan saya dah terkena, 3 tahun tak siap lagi. Kalau pemaju yang OK biasanya 6 bulan saja.

b). Syarikat pemaju besar-besar ni, dia orang berurusan dengan pembeli
secara professional, tak banyak kerenah. Dia orang mesti jaga imej. Kalau
yang ada ISO9000 ke lagi bagus.

4. Pilih Peguam (Loyar).

a). Loyar Pemaju untuk urusan perjanjian jual-beli (S&P) – yang ni biasanya
free. Kalau kena bayar pun cuma duit stem, minyak dan photostat.

b). Loyar Bank untuk urusan perjanjian pinjaman – boleh cari sendiri atau
suruh bank cari. Yang ini kita kena bayar. Jumlahnya bergantung  kepada
jumlah loan. Professional fees kalau tak silap 1% dari jumlah loan plus duit
stem, photostat dan lain-lain documentations.

5. Pilih Bank.

a). Pinjaman boleh dibuat di mana-mana bank yang menawarkan housing loan (yang islam dinasihatkan pastikan pinjaman Islam sebab di situ ada keberkatan walaupun nampak mahal sikit namun halal ingat HALAL) samada panel yang dilantik oleh pemaju atau cari sendiri.

b). Pilihlah bank yang menawarkan pakej terbaik, dari segi jumlah pinjaman,
interest rate, tempoh bayaran balik dsb. samada cara Islamik atau
konvesional. Biasanya boleh loan 90% dari harga rumah dan ansuran bulanan <
1/3 dari pendapatan bulanan kita.

c). MRTA – Insuran untuk cover loan (wajib) – boleh bayar cash atau masuk
dalam loan (one lump sum).

d). Insuran kebakaran, kena bayar tahunan (yearly).

6. Pengeluaran KWSP.

a). Pengeluaran KWSP dari akaun2, boleh dibuat untuk membeli rumah pertama
atau rumah kedua dengan syarat sudah menjual rumah pertama.

b). Jumlah duit yang boleh dikeluarkan dari akaun2 ialah perbezaan antara
harga rumah dengan loan campur 10% dari harga rumah berbanding dengan
jumlah simpanan dalam akaun2, dikira mana-mana yang terendah.

Contohnya : Harga rumah RM100,000. Loan RM90,000. Perbezaan RM10,000.

10% harga rumah RM10,000. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM10,000 +
RM10,000 = RM20,000. Kalau akaun2 ada RM15,000 kita boleh keluar  semua
simpanan itu. Kalau akaun2 ada RM30,000 kita cuma boleh keluarkan RM20,000
saja (sebab dikira yang terendah).
Adalah dinasihatkan kita check akaun2 dulu sebelum kita decide berapa loan
kita nak ambil. Kalau akaun2 kita banyak, kita boleh kurangkan loan.

c). Dokumen yang diperlukan untuk memohon pengeluaran : i. borang
permohonan, ii. salinan S&P, iii. salinan I.C. iv. salinan surat tawaran
loan.  Boleh buat kat mana-mana pejabat KWSP. Pengeluaran akan datang setiap
3 tahun sekali untuk mengurangkan loan.

7. Lain-lain hal.

a). Jaga-jaga dengan ‘late payment interest’. Yang ini ramai orang terkena
masa nak ambil kunci rumah. Tak kira kesilapan siapa samada pemaju sendiri,
pihak bank atau pembeli, jika berlaku kelewatan on progressive payment
pemaju tetap akan caj atas pembeli 10% dari jumlah bayaran yang lewat. Dalam
S&P ada kata ” Without prejudice to the Vendor’s right under clause
bla…bla…” Dalam hal ni pembeli tak ada hak nak bersuara langsung
walaupun kesilapan yang menyebabkan kelewatan pembayaran dilakukan pihak
pemaju atau pihak bank.

b). Semua surat-surat, salinan-salinan surat dari pemaju, bank atau loyar
failkan baik-baik untuk rujukan jika timbul satu-satu masalah  kemudian
hari.

c). Tempoh S&P biasanya 2 tahun, dan ada juga yang 3 tahun. Pihak pemaju
akan cuba sedaya upaya untuk siapkan rumah dan serahkan kunci dalam atau
sebelum tempoh itu tamat, walaupun rumah itu belum layak diduduki (belum
dapat CF dari pihak berkuasa tempatan)        untuk mengelakkan dari
melanggar perjanjian dan membayar interest kepada pembeli. Yang menjadi
mangsanya pembeli juga sebab selepas handing over, loan dah kena bayar penuh
tapi rumah tak leh duduk – kena bayar rumah sewa lagi.

d). Lepas ambil kunci check rumah betul-betul, ada crack ke, bocor ke.
Komplain terus kepada pemaju sebab still under warranty (18 bulan).

Sumber:  http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-202085.html

Advertisements

KOD BABI PADA MAKANAN – PENTING UNTUK UMAT ISLAM

Oleh Dr. M Anjad Khan

Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat dan Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatat semua jenis barang, makanan dan ubat-ubatan.

Produk apa pun yang akan dipasarkan oleh sesuatu perusahaan, bahan-bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat izin dari Badan Pengawasan Ubat dan Makanan Perancis (POM) dan Syeikh Sahib bekerja di Badan tersebut bahagian QC, oleh sebab itu dia mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.

Kebanyakan bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah namun ada juga beberapa yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Awalnya, ketika Syeikh Sahib menemui bentuk matematik tersebut, dia ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut dengan seorang Perancis yang bertanggung jawab dalam bidang itu. Orang itu menjawab “KERJAKAN SAJA TUGASMU, JANGAN BANYAK TANYA”.

Jawapan tersebut menimbulkan kecurigaan buat Syeikh Sahib. Dia kemudian mula mencari tahu kod tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum muslimin  di seluruh dunia.

Hampir keseluruhan Negara Barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri, penternak babi mencecah sehingga 42,000.

Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.

Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang, di manakah lemak-lemak babi tersebut? Jawapannya ialah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan (di bawah pengawasan Badan POM) yang memproses badan babi tersebut untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari daging babi. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.

Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut. Sebagai kajian awal, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata itu berhasil.

Lemak-lemak tersebut diproses secara kimiawi, dikemas sedemikian rupa dan dipasarkan. Dalam pada itu, Negara-negara di Eropah memperlakukan aturan yang mengharuskan bahan-bahan dari setiap produk makanan, ubat-ubatan harus cicantumkan pada kemasan.

Oleh kerana itu, bahan yang dibuat dari lemak babi dicantumkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada kemasan produk. Mereka yang tinggal di Eropah 40 tahun terakhir ini mengetahui hal tersebut.

Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islan pada masa itu, sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi Negara-negara pengeksport.

Menoleh ke masa lalu, jika anda kaitkan dengan Asia, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada masa itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke belahan benua melalui jalur laut. Perjalanannya memakan masa berbulan-bulan untuk sampai ke tempat tujuan sehingga peluru rosak akibat air laut.

Kemudian mereka mendapat idea untuk melapisi peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut perlu digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Apabila berita mengenai pelapisan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan Muslim dan beberapa Vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera-tentera tersebut tidak mahu berperang sehingga mencetuskan perang saudara (civil war).

Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak babi dalam kemasan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970-an mengetahuinya.

 Apabila pihak pengusaha produk ditanya oleh pihak yang bertanggung jawab dari Negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka mereka menjawabnya bahawa lemak tersebut adalah lemak sapi (lembu). Walaupun demikian lemak-lemak tersebut tetap haram bagi orang Islam kerana penyembelihan haiwan tersebut tidak mengikut syariat Islam. Oleh kerana itu, produk dengan label baru tersebut dilarang masuk ke Negara-negara Islam.

Kesannya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke Negara Islam, di mana laba penjualan ke Negara Islam boleh mencapai jutaan dolar.

Akhirnya, mereka memutuskan untuk membuat kodifikasi bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan E-CODES, E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multi nasional termasuk ubat gigi, coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin dan beberapa multi vitamin dan banyak lagi produk makanan dan ubat-ubatan lain.

Semenjak produk-produk tersebut di atas banyak dikonsumsi (penggunaan barang-barang spt hasil pertanian, perusahaan dll) oleh Negara-negara Islam, kita sebagai masyarakat muslim tidak terkecuali menghadapi masalah penyakit masyarakat seperti hilang rasa malu, kekerasan, seks bebas dan sebagainya.

Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita guna di bahagian bahan-bahan: ada atau tidak kod E-Codes berikut ini (walaupun produk itu ada label HALAL). Jika ada kod yang bermula dengan E-…… seperti yang disenaraikan ini, hindarkan dan maklumkan saudara muslim yang lain kerana ia mengandungi lemak babi.

DOWNLOAD ARTIKEL DAN SENARAI E-KOD KHINZIR

Adalah menjadi tanggung jawab kita semua sebagai umat Islam untuk mematuhi syariat Islam dan juga menyampaikan informasi ini kepada saudara kita.

SEBAR-SEBARKAN.

Cara Rasulullah SAW Berwuduk

Assalamulaikum dan salam sejahtera.

Solat adalah setinggi-tinggi ibadat di sisi Allah SWT. Solat dapat mengukuhkan dan menambahkan Iman. Namun solat tiada nilainya jika kita tidak berwuduk atau tidak sempurna wuduk. Wuduk adalah kunci Solat dan Solat adalah kunci Syurga. Wuduk juga dapat membersihkan diri dan menjadi kifarat zunub (memadam dosa-dosa lalu). Jadi kita harus sedar betapa pentingnya wuduk yang sempurna ini. Jadi, mari kita kongsi sebuah hadis shahih berkaitan Wuduk ini. Diriwayatkan daripada Humran r.a katanya:” Sayidina Othman bin Affan r.a telah meminta air untuk berwuduk, setelah memperolehi air beliau terus membasuh dua tangan sebanyak tiga kali, kemudian berkumur-kumur serta memasuk dan mengeluarkan air dari hidung. Kemudian beliau membasuh muka sebanyak tiga kali dan membasuh tangan kanannya hingga ke paras siku sebanyak tiga kali. Selepas itu beliau membasuh tangan kirinya sama seperti beliau membasuh tangan kanan kemudian menyapu kepalanya dan membasuh kaki kanan hingga ke paras buku lali sebanyak tiga kali. Selepas itu beliau membasuh kaki kiri, sama seperti membasuh kaki kanannya. Kemudian Sayidina Othman r.a berkata: Aku pernah melihat Rasulullah s.a.w berwuduk seperti cara aku berwuduk. Aku juga telah mendengar baginda s.a.w bersabda: Sesiapa yang mengambil wuduk seperti cara aku berwuduk kemudian dia mendirikan sembahyang dua rakaat dan tidak berkata-kata antara wuduk dan sembahyang, maka Allah akan mengampunkan dosa-dosanya yang telah lalu” (Riwayat Muslim, 1:142).  Selamat berwuduk dan meningkatkan kualiti ibadah anda.

Download Panduan Haji dan Umrah

Tips Atasi Masalah Anak Kencing malam

Masalah kencing malam merupakan perkara biasa. Seeloknya anak kita di ajar membuang air kecil seawal yang boleh supaya mereka tahu mengurus diri. Biar saya berkongsi tips sikit dengan anda :

1. Setiap malam disiplinkan anak anda untuk membuang air terlebih dahulu sebelum tidur.

2. Jika di siang hari, ingatkan anak anda untuk membuang air 2 atau 3 jam sekali.

3.Biasakan setiap malam dengan mengejutkan anak anda untuk buang air kecil supaya mereka biasa.

4.Beri penghargaan. Setiap kali anak anda bangun tilam tidak basah, pujilah sikit supaya mereka rasa bangga.

5. Ajarkan anak anda kenapa mereka tidak boleh kencing tilam. Ajar tentang hukum najis, kebersihan, kuman yang senang membiak, tilam yang berbau dan sebagainya.

6. Alas atau lapik tilam dengan plastik atau pad yang lebar dan selalu di gunakan di hospital. (Hehe.. saya ambil banner rentang yang dah expired kat tepi2 jalan je. Cari yang berkualiti dan tak keras sangat).

7. Sebelum tidur, pastikan mereka mandi petang dan membasuh kaki sebelum tidur. Pakai pakaian yang bersih dan harum.

8. Berikan mereka kasih sayang sebelum tidur. Belai, peluk, bercerita atau temani mereka sehingga tidur.

9. Doa. Ajarkan mereka berdoa sebelum tidur. Ibubapa juga perlu berdoa untuk mereka.

Jika kita membiasakan anak kita dengan lebih awal, maka lebih awal masalah ini dapat diatasi.

Sebenarnya anak-anak kencing tempat tidur  puncanya secara tak langsung adalah ibubapa. Jadi jangan salahkan atau marahkan mereka. Marah diri sendiri dan betulkan keadaan.

Pakar-pakar psikologi mengatakan mereka berbuat begitu kerana sikap keras ibubapa terhadap mereka. Mereka menzahirkan protes secara tak sedar kerana mereka kecil dan tak dapat melawan. Kencing tanpa sedar ini berlaku selain sebagai protes ia juga kerana mereka hendak mendapat perhatian dan kasih sayang yang pada mereka belum cukup.   Jadi ciptakan kebahagiaan dalam suasana hidup mereka.  Tips 7-9 sesuai untuk tujuan ini. Luangkan lagi masa hanya 5 minit sebelum mereka tidur. Sekian. Cuba la.

 

DOWNLOAD Doa dan Amalan Mohon Anak Soleh

Panduan Pantang Selepas Bersalin

Saya tengok kat search engine tu ramai juga yang cari tentang topik ni. So saya nak kongsi tentang berpantang dengan anda. Saya jumpa post ni dalam satu forum. Boleh la bagi sesiapa nak berpantang cara orang tua2 dulu. Cara moden pun perlu dibaca juga sebelum nak mengamal cara ni. Kalau boleh gabung2 lar… yang mana sesuai. Ini caranya:

salam…

Bab mengurut..setau sy biasanya selewat2nya 2 minggu..tunggu luka baik dulu..takut nanti bila bidan naik peranakan..tetas jahitan kalau luka belum sembuh.seeloknya luka baik baru leh mengurut.Tp mengurut best…mmg sakit badan tp lepas urut terasa ringan betul badan ni.lenguh2 sendi dan sengal2 pun jarang berlaku .
sy berpantang lain skit kot..sbb arwah nenek bidan kampung..majoriti blah mak semuanya bidan..baik lelaki atau perempuan.

20 ari pertama…sy boleh mkn ikan selar dibakar dengan sayur sawi masak air..lada hitam…tu jek!..mula2 tu sedap je….tp lama2 jemu gak..hy kuih koswi je yg dibenarkan.

lps 20 ari…mkn durian..(hehehehe…ni mak kata boleh mkn..saya telan la..best giler)..makan ikan selar yang goreng skit2..pagi mkn bakar..mlm mkn goreng..sayur dua tiga urat kankung,dll…kiranya 2-3 urat je la..syarat blajar mkn skit2..tak makan lansung tak leh jugak…mkn je la skit2 sampai 44 ari..yang best nye time 20-44 ari ni dah boleh mkn sup ayam dan daging…tp time tu pantang jgn makan sotong,udang,pari..benda2 gatal la..sbb takut luka tak baik sepenuhnya lagi.air yang boleh diminum pun cuma kopi dan milo…lain2 tak boleh sbb mudarat anak..takut kembung.

lps 44 ari…barula boleh bantai byk2 skit….cuma masih pantang benda2 yang berangin seperti nangka,buah2an yg sejuk,labu,…tp dah boleh ambil skit2 udang sekor,sotong 2 hiris…dll..sehingga 100 ari..

lepas 100 ari..dah lega..semua boleh mkn dah,termasukla belacan..cuma yg masih pantang skit…laksa peneng..air batu…sayur yg sejuk2 tu pun kalau nk teruskan berpantang pun lagi elok…cukup2 6 bulan..barula kalau dah berani nk mkn semuanya..bolehla…tp kalau agak2 mkn tu badan mcm tak sedap lagi..teruskan berpantang lama skit sampai rasa2 badan dah boleh terima betul2.

peh!…lama ek berpantang?…tp inila resepi org tua lama2 kekal boleh berdiri lama dr org zaman skrg..dah tua mula terbongkok2.ada tu yang kena busung sbb lepas bersalin semua bedal.
bak kata mak zara…masa ni,boleh la mkn tu mkn ni..org tua cakap tak nak dengar…tp dah tua sok2..mula la..umur baru 50,mengadu sakit mcm org umur 80…

skrg anak saya dah 5 bulan…tp saya masih minum air milo dan kopi..sbb takut anak kembung…kalau dia kembung,nangis2..sapa yang susah?..sy jugak…tp ngakula..sy rindu nk minum nescafe..huhuhuhu…kenangkan anak,tak minum pun tak pela.

ok.sekian.

Sumber : Zara dalam : http://www.hamidarshat.com/smf/index.php?topic=973.0

Download Doa dan Amalan Mohon Anak Menjadi Soleh