Bagaimana Nak Buat Duit Dengan File?


Setiap hari berapa banyak file anda download? Saya sendiri kalau lama mengadap internet kadang2 lebih sepuluh file saya download. Ada file pdf, mp3, video, software dan macam2 lagi. Terutama yang diberi percuma, itu la yang saya suka.

Dulu saya hairan juga apabila saya dapati ada file yang yang kandungannya sangat bernilai diberi percuma.  Sekarang saya mula faham ada agenda tersembunyi di samping keikhlasan memberi file2 percuma ni. Sebenarnya ada di kalangan pemilik-pemilik file ni memang ada yang suka berkongsi. Ada juga yang sebenarnya melakukan promosi sama ada domain/nama mereka atau produk-produk mereka. Ada juga yang membuat duit apabila file mereka didownload. Ada juga yang sanggup membayar jika anda mendownload file mereka.

Apa yang saya nak kongsi di sini sekarang ialah mengenai peluang kumpul kredit/duit apabila file kita didownload. Sesiapa yang webnya mempunyai trafik yang tinggi memang berpeluang cerah nak dapat keuntungan melalui program ni.

Di Barat dah lama mereka buat semua ni dan banyak syarikat-syarikat yang menawarkan program ni. Ada yang percuma, ada yang perlu berbayar mengikut pakej-pakej servis. Di Malaysia pun dah mula ada yang menawarkan program ni.

Untuk download file adalah mudah sekali hanya klik pada link dan download bermula. Download file adalah perkara asas yang perlu di ketahui bila mengunakan internet. Sama seperti mengunakan web browser untuk membuka laman – laman web.

Yang paling menarik sekarang adalah penyedia file dapat mendapat sedikit pendapatan sampingan dengan hanya menyediakan file – file komputer percuma untuk di download oleh penguna internet.

Dulu saya banyak perhatikan laman web yang menyediakan file untuk di download secara percuma dan berfikir bagaimana mereka ini mendapat hasil atau sumber kewangan untuk menjaga laman web.

Rupanya mereka ini bukan menyediakan file untuk di download secara percuma tapi mereka mendapat habuan setiap kali file yang mereka sediakan dan sebarkan di download oleh pengguna internet.

Caranya tak pula susah, hanya sediakan sebarang jenis file komputer, upload dan sebarkan kepada pengguna internet.

Setiap kali pengguna internet downlad file tersebut secara percuma ada pihak yang akan memberi imbuhan.

Cara mencari pendapatan yang bijak dan senyap, malah tidak disedari oleh pengguna lain. Untuk yang tak mahir dalam bisnes seperti affiliate marketing ini adalah cara yang baik kalau di
praktikan.

Hanya perlukan imaginasi sahaja dan boleh bermula dengan segera. Saya mencuba sendiri untuk mencipta file – file seperti yang saya selalu dapati di internet dan ianya hanya perlukan masa 10 minit sahaja.

Pendapatan walaupun sikit tapi lama – lama jadi bukit. Hasil pemerhatian yang saya buat pendapatan adalah sekitar RM3.50 – RM35.00 untuk 1000 download. Nilai ini bergantung kepada pihak pembekal perkhidmatan juga, ada yang bayar mahal untuk jumlah download yang sikit dan ada juga yang murah.

Biasanya penyedia file saya perhatikan akan mengunakan 2 atau lebih pembekal perkhidmatan untuk memaksimakan pendapatan mereka.

Kalau anda berminat, anda juga boleh menjadi seorang penyedia file dan menjana pendapatan sampingan dengan masa yang singkat.

Saya fokus pada satu syarikat saja, itu pun setelah saya baca kat forum2, syarikat ni memang bayar apabila duit terkumpul dah layak dituntut. Kalau anda berminat, anda juga boleh menjadi seorang penyedia file dan menjana pendapatan sampingan dengan masa yang singkat.

Tunggu apa lagi jom la mula. Klik Sini Klik Sini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: