Cara Daftar Blog WordPress


cara-cara membuat blog percuma di WordPress.com

Post ini saya copy dari forum sembangkomputer: Semoga dapat manfaat

Daftar di WordPress.com

  • Terlebih dahulu, anda haruslah mendaftar di WordPress.com. Pergi ke laman WordPress.com dan klik pada butang “Sign Up Now!”
  • Pendaftaran di WordPress.com adalah sangat mudah. Isikan borang yang diberi dan klik Next setelah selesai.  
    daftar WordPress.com
  • Kini, buka emel anda untuk mengaktifkan akaun WordPress.com tersebut 
    daftar WordPress.com
  • WordPress.com akan memaparkan mesej yang menyatakan pendaftaran anda telah berjaya. Kini anda sudah boleh login ke dalam blog anda.
    daftar WordPress.com

Mulakan Menulis!

  • Setelah anda login, WordPress.com akan memaparkan blog-blog yang anda miliki. Klik mana-mana blog untuk mula menulis. 
    Wordpress.con
  • Untuk menulis entri baru, klik pada Write > Post 
    Wordpress.com
  • Jika anda ingin sertakan gambar dalam entri tersebut, klik pada butang “Insert image” atau “Add an image” 
    Wordpress.com
  • Setelah siap menulis entri anda, klik pada butang Save supaya ia akan dipaparkan pada blog anda. 
    Wordpress.com
  • Contoh blog yang dihasilkan: 
    Wordpress.com

Buat Page Dalam Blog Anda

  • Berbeza dari entri biasa, Page adalah bahagian khas dalam blog anda. Page akan setiasa kelihatan pada muka hadapan blog, suapaya senang pembaca nak klik. Contohnya page adalah bahagian “Tentang Saya” yang boleh anda isi dengan profil diri anda.
    wordpress-18
  • Untuk membuat satu page baru, pilih Write > Page 
    Wordpress.com

Tukar Tema Blog Anda

  • Untuk menukar tema bagi blog anda, pilih Design > Themes.  
    Wordpress.com
  • Di sini anda boleh pilih dari mana-mana tema yang disediakan. Klik pada tema yang anda mahu.
    wordpress-10
  • Pastikan anda klik pada “Activate” bagi mengaktifkan tema baru tersebut. 
    Wordpress.com

Ubahsuai Sidebar Anda Dengan Widgets

  • Untuk mengubahsuai sidebar pada blog anda, pilih Design > Widgets.
  • Klik pada Add untuk menambah mana-mana Widgets dan klik Edit untuk mengubahsuai Widgets tersebut. Setelah selesai, klik pada butang “Save Changes” 
    Wordpress.com
  • Contoh sidebar yang dihasilkan: 
    Wordpress.com

Ok, itulah dia tutorial ringkas mengenai cara penggunaan WordPress.com. Saya harap tutorial ini dapat membantu sesiapa yang baru nak cuba-cuba menulis blog ini.

sumber : http://sembangkomputer.com/

Kalau nak cari hosting termurah di Malaysia cuba yang ni klik sini.  Saya dah survey ini yang termurah. Jimat masa tak perlu cari2.

Jika anda mahukan panduan terperinci dan lengkap untuk pentadbiran blog blogpot dan wordpress dapatkan buku panduan  ini. Klik Sini atau klik banner di bawah ni..

rahsiablog

Bila dah pandai buat blog baru lar belajar cara buat bisnes online. Anda boleh lihat di blog partner saya klik ajer banner kat bawah tu. TQ.

banner hotbiz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: