Bagaimana Nak Improve Bahasa Arab?


Ahlan Wa Sahlan! Ramai pelajar-pelajar sekolah di Malaysia malah pelajar IPT menghadapi masalah nak berkomunikasi dalam Bahasa Arab walaupun belajar bertahun-tahun. Kalau nak kira asas bacaan BA semasa enam atau tujuh tahun dah mula. Malah ada yang tiga tahun dah mula belajar… semasa sekolah rendah pula…. kelas fardhu ain petang-petang pun ada ajar asas BA…. tapi tak dapat juga. Apa masalahnya? Saya berpengalaman +- 10 tahun dalam Pendidikan Bahasa Arab ni… selama mengajar anak-anak Malaysia BA mereka sebahagian besarnya dapat menguasai kemahiran membaca dan menulis. Bertutut mereka angkat tangan. Kalau ada sedikit sangat. Selama 10 tahun saya mengajar tu dapat lar… saya perhatikan ada segelintir pelajar yang dapat bertutut BA komunikasi dengan baik walaupun tak pernah belajar di Timur Tengah. Bagaimana mereka dapat menguasai BA ni…

Sedikit sebanyak hasil perhatian dan temubual dengan mereka dapatlah diperturunkan beberapa tips:

1. Mesti sangat minat.

2. Sebutan dan bacaan perlu lancar. Nak dapat ini perlu banyak dan selalu baca Al-Quran.

3. Praktikkan dan jangan rasa malu. Mereka suka praktikkan BA kalau kawan2 ketawakan mereka. Mereka akan dampingi guru dan berkomunikasi dengan guru.

4. Sukakan bahan media BA.

5. Mesti menghafaz dulu contoh2 perbualan mengikut tempat.

6. Yakin Boleh. Mereka sedar dalam kamus dewan ada banyak perkataan pinjaman berasal dari BA yang boleh dimanfaatkan.

Itu antara tips yang power. Yang penting buat. Jangan tunggu2. Kawan saya ada jual ebook panduan komunikasi BA yang sangay baik dan bermutu saya cadangkan sapa2 yang betul2 berminat nak menguasai Bahasa Arab ini. Boleh beli buku tu di sini. Sila Klik.

ba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: