Tips Persediaan Sebelum Berkahwin


Askm. Kebetulan ada pelajar lama saya (Yusufi) sms tadi tanya apa persediaan untuk berkahwin? Soalannya ringkas ajer.. tapi nak menjawab rasanya tak cukup sekali post. Secara pointnya kalau nak jadi seorang suami dan bapa yang soleh:

1. Mesti lengkap ilmu fardhu ain dan mengamalkannya. Terutama Rukun Nikah dan Feqah Munakahat. Kena tahu kewajipan suami dan isteri terhadap pasangan secara syar’ie.

2. Study sikit ilmu tentang ‘khitbah’ = pertunangan atau merisik cuba lihat panduan syariat bagaimana, cara-cara, adab-adab dan ciri-ciri pilihan hati.

3. Boleh la mula study tentang rumah tangga, keibubapaan, kesihatan, komunikasi dan psikologi dsb yang perlu.

4. Kalau dah jumpa pilihan buat solat hajat mohon dipermudahkan, dan istikharah minta petunjuk dari Allah.

5. Sebolehnya jangan selindung dari pengetahuan ibu bapa. Bawa berbincang dapatkan restu mereka. Ingat : “Kerhedaan Allah itu tertakluk kepada keredhaan kedua ibubapa”.

6. Kena ada income tetap dan kumpul duit la.

7. Tentang ilmu senggama tu tak perlu belajar… pandai sendiri. Kalau nak belajar boleh cari buku atau tanya uncle ‘google’ tapi kena betul niat dan kuat iman. Jangan sampai jadi maksiat kalau tak mampu bila dah kahwin nanti baru belajar lebih baik.

Rasanya banyak lagi keperluan-keperluan lain…. tapi dari segi syarak yang atas-atas tu Insya Allah dah rangkum. Jika persediaan nak buat kenduri tu lain pula. Nanti saya cari post kat blog ni. Kena buat research sikit.

Kalau ada sesiapa nak komen atau tambah silakan. Kongsi info dengan mereka yang belum menikmati rumahtangga ni…. TQ.

Sambung baca cerpen berkaitan dan sesuai di ruang kategori –> cerpen pilihan di blog AbuFarhi.

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers

%d bloggers like this: