Khasiat Biji Kurma


Khasiat biji Kurma

Selalunya apabila kita makan buah kurma bijinya akan kita buang. Selepas ini fikirkan dulu sebelum membuang biji kurma. Ini kerana beberapa kajian dan pengalaman dari Negara Arab telah membukti kan bahawa biji kurma mengandungi banyak khasiat.
Berikutnya adalah antara khasiat biji kurma:
1. Biji kurma jika dibakar (goreng tanpa minyak hingga garing jangan hangit) kemudian diserbukkan (blend) campur dengan minyak zaitun Insya Allah boleh menguatkan ubi rambut dan melebatkan rambut.
2. Ekstrak biji kurma jika digunakan sebagai kopi (atau bersama kopi) boleh membanyakkan susu ibu.
3. Serbuk biji kurma jika diperasapkan kepada ibu bersalin sangat baik untuk mengambalikan tempat rahim.
4. Mengurangkan kesakitan sendi (gout).
5. Ekstrak biji kurma atau biji kurma boleh mengurang radang sakit gigi. Letakkan di bahagian yang sakit.
6. Ekstrak biji kurma juga boleh sebagai bahan alternatif bagi koko. Satu kajian telah dijalankan dan membuktikan bahawa ekstrak biji kurma apabila dicampurkan dengan aiskrim responden tidak dapat membezakan antara rasa aiskrim coklat dengan aiskrim kurma.
7. Terdapat banyak testemoni di Negara Arab ekstrak biji kurma dapat membantu mengurangkan diabetes dan mencegah kanser.

Subhannallah al-Azim. Allah Maha Kaya menjadikan setiap sesuatu itu ada hikmah dan faedahnya.

Mudah-mudahan post ini dapat memanfaatkan anda.

Sumber asal dalam bahasa Arab : http://www.facebook.com/suhad.w.jaradat?fref=pymk

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 26 other followers

%d bloggers like this: